Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Anna Palowna

14-01-2020, 20:00 - 22:00

LEZING: VAN KONINGIN ANNA PAULOVNA TOT KONINGIN BEATRIX

door Marie Therèse ter Haar

Aanvang 20.00 uur

Entree € 7,50

 

De Russische grootvorstin Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden door te trouwen met (toekomstige koning) Willem II. Sindsdien zijn de Russische Romanovs verbonden met het Huis van Oranje Nassau.

Anna Paulovna’s broer Nicolaas I is tsaar van Rusland. Broer en zus corresponderen intensief. Hierdoor weten wij veel over Anna’s leven en over hoe zij denkt over De Nederlanden. Ze heeft bijvoorbeeld erg veel moeite met het begrip democratie en eveneens met de ideeën van de heer Thorbecke. Door hun uitbundige leven krijgen Anna Paulovna en Willem II grote financiële problemen. Om hun schulden gedeeltelijk af te kunnen betalen, haalt Anna haar broer over een aantal schilderijen uit het Oranje-Nassau familiebezit aan te kopen. Dat is een van de redenen waarom de Hermitage in Sint-Petersburg zoveel schilderijen van Hollandse meesters in de collectie heeft.

Anna Paulovna en Willem II hebben samen vijf kinderen: Willem (de latere koning Willem III), Alexander, Hendrik, Ernst Casimir en Sophie. Anna is de over-overgrootmoeder van koningin Beatrix. Ze is een zorgzame moeder en een fascinerende, intelligente vrouw.

BIOGRAFIE DRS. MARIE-THERESE TER HAAR

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet.

Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland. Hierbij is het haar streven om een zo compleet mogelijk beeld te geven en een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Met de oprichting van de Rusland & Oost-Europa Academie in 2013 is voor Marie-Thérèse een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Rusland en Oost-Europa hebben hiermee voor het eerst in Nederland een ‘Eigen Huis’ gekregen. Hierdoor kan ze haar missie, begrip kweken, kennis overbrengen en bruggen slaan, de komende jaren verder realiseren.
Over haar belevenissen in en haar visie op Rusland heeft Marie-Thérèse ter Haar inmiddels een aantal boeken geschreven:

* De ontgoocheling – Rusland en het Westen (2017)
* Zijn zij nou gek of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis en de Westerse verslaggeving hiervan (2015)
* Rusland in de 21e eeuw (2012)
* Ruslands erfdeel (2008)

Gegevens

Datum:
14-01-2020
Tijd:
20:00 - 22:00