Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Klassiek Concert-Alexej Pevzner en Arthur Ornée

20 februari, 08:00 - 20:00

Aanvang 20.00 uur  – Entree € 7,50

literair concert

Alexej Pevzner en Arthur Ornée spelen duetten voor twee violen van Béla Bártok.

De duetten worden afgewisseld met fragmenten uit de Hongaarse literatuur uit de boeken van L.Darvasi, D.Kosztolányi en S.Márai, voorgelezen door Walter Jansen. Het geheel loopt vloeiend door. De muziek fungeert als rode draad.

Béla Bartók componeerde zijn 44 Duos (1931) op verzoek van Erich Doflein, een Duitse violist en leraar. Eerder had hij Bartók om toestemming gevraagd om een deel van de stukken uit de pianoalbum For Children voor viool-duo te arrangeren, als lesmateriaal voor zijn leerlingen. Bartók besloot in plaats daarvan enkele nieuwe duo’s te schrijven. Uiteindelijk werden het 44 prachtige korte stukken. Zoals vaker, wou Bartók met zijn Duo’s twee doelen bereiken: ten eerste wou hij de jonge muzikanten van gestructureerde technische studies voorzien en ten tweede, kennis te laten maken met volksmuziek. De Duo’s bestaan daarom volledig uit folk-geïnspireerde muziek uit Oekraïne, Servië, Hongarije, Roemenië, evenals muziek uit de Arabische wereld.

De stukken gaan veel verder dan praktische leerliteratuur, al zijn ze geïnspireerd door volksmuziek. Net als sommige van de stukken in Mikrokosmos (zijn grote pianowerk uit dezelfde periode), zijn de Duo’s gecomponeerd met een ongelofelijke harmonische en contrapuntische verfijning, en zijn ze, ondanks gebruik van vele volksmelodieën, geschreven in moderne stijl.

Gegevens

Datum:
20 februari
Tijd:
08:00 - 20:00