Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Euregio Rijn-Waal Studentenfestival

19 juli, 20:00 - 21:30

Dinsdag 19 juli, 20u00 – Gratis toegang

Jan Jakub Zieliński (Polen)

met werken van J.S. Bach, Fr. Chopin, C. Debussy, A. Scriabin en I. Stravinsky

Met enige trots kunnen we terugkijken op een fantastische editie van de internationale muziekzomer in het moeilijke corona-jaar 2021. Ondanks vele obstakels konden we ons trouwe publiek weer volop concerten aanbieden in het kader van het intussen in de regio zeer gerenommeerde en gewaardeerde Euregio Rijn-Waal Studentenfestival.

Ondertussen hebben we kunnen “sleutelen” aan de organisatie van de internationale muziekzomer. Om een stevig fundament te bouwen en ook de toekomst van het festival veilig te stellen, hebben we de Duits-Nederlandse stichting “Klavierfestival NiederRheinLande – Pianofestival NederRijnLand e.V.” in het leven geroepen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de intussen opgebouwde traditie van nieuwe impulsen te voorzien. Zo kunt ook u als lid van deze non-profit organisatie uw steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het festival. De artistieke en pedagogische uitstraling van dit project zorgen ervoor dat het intussen op een prominente plaats prijkt in het rijtje van belangrijkste studentenfestivals in Europa.

Deelnemers aan het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival volgen gelijktijdig de parallel lopende Kawai Heinrich Neuhaus Masterclasses en kunnen het nieuw geleerde direct toetsen aan de uitvoeringspraktijk. Na het grote succes van de vorige editie, die in de regio op groot enthousiasme werd onthaald, waarbij we tijdens 124 concerten in 2 weken veel publiek mochten verwelkomen, hebben de organisatoren de samenwerking met de deelnemende steden en gemeenten nog verder uitgebouwd.

Deze zomer zullen 33 jonge pianisten uit Australië, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Estland, Hongarije, IJsland, Italië, Kosovo, Letland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Rusland, Turkije en Zuid-Korea garant staan voor hoogstaande interpretaties tijdens 124 concerten in de Euregio Rijn-Waal.

De pianisten zijn allen uitzonderlijk getalenteerde jongeren die aan diverse conservatoria in Europa studeren, zich voorbereiden op een auditie of een concours of zich na het afsluiten van hun studie nog verder willen bekwamen.

De toegang tot de concerten is gratis. U wordt van harte uitgenodigd om onze concerten te bezoeken, een rechtstreekse donatie voor de pianisten te geven en misschien, mits een jaarlijkse kleine bijdrage, ook lid te worden van onze stichting. Uw giften geven onze deelnemers de mogelijkheid hun cursusgeld terug te verdienen, wat voor studenten zeker niet onbelangrijk is. Alle giften na afloop van de concerten gaan volledig naar de concerterende pianisten.

Dit jaar wordt het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van verschillende partners:

Stadt Kleve, Kreis Kleve, Firma KAWAI, MSK – Verpackungs-Systeme GmbH, Kulturstiftung Sparkasse am Niederrhein, Rotary Club Kleve-Schloss Moyland en Euregio Rijn-Waal.

In Duiven vinden dit jaar 4 bijzondere concerten plaats, gespeeld door uitmuntende jonge pianisten.

Dinsdag 19 juli, 20u00

Jan Jakub Zieliński (Polen)

met werken van J.S. Bach, Fr. Chopin, C. Debussy, A. Scriabin en I. Stravinsky

Jan Jakub Zieliński werd in 2001 in Warschau geboren. In zijn vroege jeugd verhuisde hij met zijn ouders naar Frankrijk. Op 6-jarige leeftijd begon hij piano te studeren bij Noel Bianchini aan het gemeentelijk conservatorium in Antibes-Juan-les-Pins. In 2016 studeerde hij er cum laude af (Médaille d’Or du Conservatoire). Van 2016 tot 2019 studeerde hij in de klas van Michel Bourdoncle aan het regionaal conservatorium in Aix-en-Provence. Tegelijkertijd ging hij naar de Mont Saint Jean middelbare school in Antibes. In 2018 slaagde hij met onderscheiding voor het staatsexamen en studeerde af aan het Gymnasium voor Muziekeducatie (Diplôme d’Etudes Musicales). Sinds 2019 studeert hij aan het Fryderyk Chopin Conservatorium in Warschau in de klas van Janusz Olejniczak.

Jan Jakub ontwikkelde zijn muzikale vaardigheden verder tijdens cursussen en masterclasses onder leiding van uitstekende artiesten zoals Gabriel Tacchino, Paul Badura Skoda, Ewa Pobłocka, Philippe Giusano, Konstantin Lifschitz, Frédéric Aguessy, Bruno Rigutto, Roger Muraro en Alicja Paleta-Bugaj.

In maart 2017 won hij de eerste prijs op het Steinway & Sons jeugdconcours in Parijs. Jan Jakub was te horen op vele festivals: Ma Vigne en Musique (Narbonne 2017), Plaisir de Musiques (Annecy 2017), Les Nuits Pianistiques en Musique dans la Rue (Aix-en-Provence 2017, 2018 en 2020). Hij gaf recitals en nam deel aan concerten in Cannes, Nice, Monaco, Antibes, Corsica en Schwäbisch Gmünd in Duitsland. In 2014 debuteerde hij als solist met het Symfonieorkest van Cannes (PACA) o.l.v. Phillipe Bender op het 43e Internationale Festival Antibes Génération Virtuoses. In maart 2019 speelde hij Fryderyk Chopin’s Concerto in F mineur in het Forum Fréjus Theater met datzelfde orkest, deze keer o.l.v. Benjamin Levy. Tijdens zijn studie in Polen trad hij op bij de première van de film “Chopin and his Antilles” (oktober 2020), nam hij deel aan een concert in de serie “Music in Koszykach” en werd hij ook uitgenodigd als coördinator van een radioprogramma, gemodereerd door Jerzy Kisielewski en Janusz Olejniczak voor Radio Dla Ciebie. In februari 2021 trad hij op in Antibes tijdens een internetrecital georganiseerd door het stadsconservatorium. In mei vorig jaar nam hij een streaming recital op voor de Rotary Club in Villa Eilenroc in Antibes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gegevens

Datum:
19 juli
Tijd:
20:00 - 21:30