Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Euregio Rijn – Waal Studentenfestival

30 juli, 20:00 - 21:30

Zaterdag 30 juli, 20u00

Edwin Szwajkowski (Polen)

met werken van W.A. Mozart, F. Schubert en Fr. Chopin

Internationaal Euregio Rijn – Waal Studentenfestival

Concerten in Duiven – De Ogtent

Met enige trots kunnen we terugkijken op een fantastische editie van de internationale muziekzomer in het moeilijke corona-jaar 2021. Ondanks vele obstakels konden we ons trouwe publiek weer volop concerten aanbieden in het kader van het intussen in de regio zeer gerenommeerde en gewaardeerde Euregio Rijn-Waal Studentenfestival.

Ondertussen hebben we kunnen “sleutelen” aan de organisatie van de internationale muziekzomer. Om een stevig fundament te bouwen en ook de toekomst van het festival veilig te stellen, hebben we de Duits-Nederlandse stichting “Klavierfestival NiederRheinLande – Pianofestival NederRijnLand e.V.” in het leven geroepen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de intussen opgebouwde traditie van nieuwe impulsen te voorzien. Zo kunt ook u als lid van deze non-profit organisatie uw steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het festival. De artistieke en pedagogische uitstraling van dit project zorgen ervoor dat het intussen op een prominente plaats prijkt in het rijtje van belangrijkste studentenfestivals in Europa.

Deelnemers aan het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival volgen gelijktijdig de parallel lopende Kawai Heinrich Neuhaus Masterclasses en kunnen het nieuw geleerde direct toetsen aan de uitvoeringspraktijk. Na het grote succes van de vorige editie, die in de regio op groot enthousiasme werd onthaald, waarbij we tijdens 124 concerten in 2 weken veel publiek mochten verwelkomen, hebben de organisatoren de samenwerking met de deelnemende steden en gemeenten nog verder uitgebouwd.

Deze zomer zullen 33 jonge pianisten uit Australië, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Estland, Hongarije, IJsland, Italië, Kosovo, Letland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Rusland, Turkije en Zuid-Korea garant staan voor hoogstaande interpretaties tijdens 124 concerten in de Euregio Rijn-Waal.

De pianisten zijn allen uitzonderlijk getalenteerde jongeren die aan diverse conservatoria in Europa studeren, zich voorbereiden op een auditie of een concours of zich na het afsluiten van hun studie nog verder willen bekwamen.

De toegang tot de concerten is gratis. U wordt van harte uitgenodigd om onze concerten te bezoeken, een rechtstreekse donatie voor de pianisten te geven en misschien, mits een jaarlijkse kleine bijdrage, ook lid te worden van onze stichting. Uw giften geven onze deelnemers de mogelijkheid hun cursusgeld terug te verdienen, wat voor studenten zeker niet onbelangrijk is. Alle giften na afloop van de concerten gaan volledig naar de concerterende pianisten.

Dit jaar wordt het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van verschillende partners:

Stadt Kleve, Kreis Kleve, Firma KAWAI, MSK – Verpackungs-Systeme GmbH, Kulturstiftung Sparkasse am Niederrhein, Rotary Club Kleve-Schloss Moyland en Euregio Rijn-Waal.

In Duiven vinden dit jaar 4 bijzondere concerten plaats, gespeeld door uitmuntende jonge pianisten.

Edwin Szwajkowski werd geboren in 1994 in Vilnius, Litouwen.

Hij is laureaat van de Internationale Chopin Pianowedstrijd in Narva, het Pianoconcours van St. Petersburg en de M.K. Čiulionis Pianowedstijd in Vilnius (2019). Daarnaast was hij ook finalist van de Internationale Chopin Wedstrijd in Hannover en won hij de 1ste prijs bij de Internationale Chopin Wedstrijd in Marianske Lazne (Tsjechië) in 2019. Op het Rometsch Concours in Düsseldorf (2020) en het Mozart Concours in Aken (2021) behaalde Edwin telkens de 3de prijs in de finale.

Hij concerteerde in Litouwen, Polen, Nederland, België, Duitsland, Rusland, Italië, Estland, Letland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken en China en speelde als solist met de filharmonische orkesten van Tallin, Narva, Kielce, St. Petersburg en Moskau, het Pools Radio Orkest, het Chopin University Symphonic Orchestra, het North Czech Symphonic Orchestra, het Mozart Chamber Orchestra, het Vilnius Philharmonic Orchestra en de Sinfonietta Köln.

Szwajkowski mocht optreden tijdens het 69ste en 70ste Fryderyk Chopin Piano Festival in Duszniki-Zdrój (Polen) en was te horen op de Litouwse radio en de nationale televisie LRT. Hij ontving een onderscheiding van de Litouwse president voor zijn artistieke prestaties.

Edwin Szwajkowski sloot zijn bachelor studie af aan de Fryderyk Chopin Muziekuniversiteit in Warschau bij Professor Alicja Paleta Bugaj. Vanaf 2019 volgde hij de masteropleiding aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf bij Prof. Georg Freidrich Schenck en Paolo Giacometti. Na het behalen van zijn masterdiploma bereidt hij momenteel het concertexamen voor in de klas van Prof. Paolo Giacometti.

Onder voorbehoud van wijzigingen.

www.musiksommer-cleve.eu

www.pianofestival-nrl.eu

Gegevens

Datum:
30 juli
Tijd:
20:00 - 21:30