Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Euregio Rijn – Waal Studentenfestival

29 juli, 20:00 - 21:30

Vrijdag 29 juli, 20u00

Bálazs Fazekas (Hongarije)

met werken van Fr. Chopin

Internationaal Euregio Rijn – Waal Studentenfestival

Concerten in Duiven – De Ogtent

Met enige trots kunnen we terugkijken op een fantastische editie van de internationale muziekzomer in het moeilijke corona-jaar 2021. Ondanks vele obstakels konden we ons trouwe publiek weer volop concerten aanbieden in het kader van het intussen in de regio zeer gerenommeerde en gewaardeerde Euregio Rijn-Waal Studentenfestival.

Ondertussen hebben we kunnen “sleutelen” aan de organisatie van de internationale muziekzomer. Om een stevig fundament te bouwen en ook de toekomst van het festival veilig te stellen, hebben we de Duits-Nederlandse stichting “Klavierfestival NiederRheinLande – Pianofestival NederRijnLand e.V.” in het leven geroepen. Dit geeft ons de mogelijkheid om de intussen opgebouwde traditie van nieuwe impulsen te voorzien. Zo kunt ook u als lid van deze non-profit organisatie uw steentje bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het festival. De artistieke en pedagogische uitstraling van dit project zorgen ervoor dat het intussen op een prominente plaats prijkt in het rijtje van belangrijkste studentenfestivals in Europa.

Deelnemers aan het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival volgen gelijktijdig de parallel lopende Kawai Heinrich Neuhaus Masterclasses en kunnen het nieuw geleerde direct toetsen aan de uitvoeringspraktijk. Na het grote succes van de vorige editie, die in de regio op groot enthousiasme werd onthaald, waarbij we tijdens 124 concerten in 2 weken veel publiek mochten verwelkomen, hebben de organisatoren de samenwerking met de deelnemende steden en gemeenten nog verder uitgebouwd.

Deze zomer zullen 33 jonge pianisten uit Australië, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Estland, Hongarije, IJsland, Italië, Kosovo, Letland, Litouwen, Moldavië, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Rusland, Turkije en Zuid-Korea garant staan voor hoogstaande interpretaties tijdens 124 concerten in de Euregio Rijn-Waal.

De pianisten zijn allen uitzonderlijk getalenteerde jongeren die aan diverse conservatoria in Europa studeren, zich voorbereiden op een auditie of een concours of zich na het afsluiten van hun studie nog verder willen bekwamen.

De toegang tot de concerten is gratis. U wordt van harte uitgenodigd om onze concerten te bezoeken, een rechtstreekse donatie voor de pianisten te geven en misschien, mits een jaarlijkse kleine bijdrage, ook lid te worden van onze stichting. Uw giften geven onze deelnemers de mogelijkheid hun cursusgeld terug te verdienen, wat voor studenten zeker niet onbelangrijk is. Alle giften na afloop van de concerten gaan volledig naar de concerterende pianisten.

Dit jaar wordt het Internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van verschillende partners:

Stadt Kleve, Kreis Kleve, Firma KAWAI, MSK – Verpackungs-Systeme GmbH, Kulturstiftung Sparkasse am Niederrhein, Rotary Club Kleve-Schloss Moyland en Euregio Rijn-Waal.

In Duiven vinden dit jaar 4 bijzondere concerten plaats, gespeeld door uitmuntende jonge pianisten.

De jonge pianist Balázs Fazekas werd geboren op de grens tussen Hongarije en Slowakije. Zijn eerste stappen in de muziek onthulden meteen zijn uitzonderlijke talent. Als jongere werd hij laureaat van verschillende concoursen. Reeds op 15-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan het conservatorium van Kosice en had hij al de 3e prijs op het internationale Toperzer Concours en de speciale EMCY-prijs gewonnen. Tijdens zijn studies speelde hij ontelbare concerten en nam deel aan meerdere masterclasses en concoursen. Na 4 jaar studie won hij de 1e prijs op het internationale Chopin concours in Wenen met als speciale prijs concerten in Polen. Vanaf 2016 wijdde hij zich intensief aan de kamermuziek en richtte  een pianoduo op met Kateryna Shapran. Samen wonnen ze de 1e prijs op het kamermuziekconcours in Slowakije in 2017.

Sinds oktober 2019 is Balázs student aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf bij Prof. Tobias Koch. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan vele festivals in Duitsland, Spanje, Tsjechië en Oekraïne. Zijn spel is zeer gevoelig en diepzinnig en zijn repertoire omvat voornamelijk werken van Chopin en Liszt. Samen met Kateryna blijven ze zich verder ontwikkelen als kamermusici en als solist.

Gegevens

Datum:
29 juli
Tijd:
20:00 - 21:30